Musim rajin dah kembali...disebabkan banyak permintaan Aku pun rajinkan diri di dapor bagi panas semua orang...mau tak panas pukul 1.00 pagi Aku duk berketuk kat dapor nak siapkan 2 resepi ni untuk dimakan pada keesokannya....Disebabkan Aku ketua untuk Majlis makan-makan ni, so kena gempak sikit makanan yang Aku nak kena sediakan ni....Ini je yang Aku mampu bikin untuk korang semua ingat kat Aku....Kalu nak oder boleh je...harga boleh dirunding..hihihi....
Nak cerita sikit berkenaan Kek Batik ni...resepi Kek Batik yang Aku buat ni memang senang dan kos pun tak tinggi...resepi memang lain sesangat dengan resepi orang-orang kat luar dan dalam internet...kebanyakan orang letak Milo tapi Aku letak serbuk koko je (murah n sedap)..Resepi ni Aku dapat dari MAK, Aku je anak Dia yang pandai buat kek ni macam yang Mak buat (perasan)...haha...Cepat salin Aku nak kasi resepi ni....
Resepi Kek Batik
1 Bungkus Biskut Mari
250gm Buttercup
1 Tin Susu Pekat F&N (xpayah letak semua...letak separuh pun dah cukup manisnya)
3 Biji Telur Ayam (pecahkan dan pukul sedikit)
Serbuk koko (Letak sampai jadi warna coklat)
Menyediakannya :
1) Cairkan Buttercup dengan api yang sederhana.
2) Masukkan Susu Pekat F&N kacau rata.
3) Masukkan Telur yang dipukul tadi...kacau rata jangan biar nanti telur jadi masak dan berketul.
4) Masukkan serbuk koko kacau lagi
5) Akhir sekali, tutup api dan kacau hingga hilang rasa panas sikit...kemuadian baru lah masukkan Biskut Mari.
6) Masukkan dalam bekas loyang dan biarkan semalam di dalam peti ais...
**Selamat Mencuba
First time Aku buat agar-agar laici ni...sebab tu nampak serabut sikit kan...Ini lah jadinya bila tak ikut resepi dengan betul....ikutkan pada resepi laici tu kena blend sikit tapi aku potong je kecik2...yelah mau Aku nak blend pagi-pagi buta ni...t tak pasai2 kena balik periuk dengan kawan Aku. Walaupun nampak serabut tapi rasa memang sedap.
Resepi Agar-agar Laici
Agar-agar
1 Tin Syrap Laici
1 Tin Susu Cair
Syrap Ros
Gula